Commander (EDH) voor beginnende spelers

Welkom bij Commander voor beginners: de complete gids

Beginnen met Commander betekent beginnen met het meest populaire Magic: the Gathering format. En dan ben je hier aan het juiste adres. Ben je nog helemaal nieuw met Magic: the Gathering? Dan raden we aan eerst Magic: the Gathering voor beginners te lezen. Heb je al wel eens eerder gespeeld? Lees dan zeker verder over de belangrijkste verschillen in het Commander format.

Dit artikel is vooral bedoeld zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. We beginnen met het ontstaan van het format voor wat context. Daarna duiken we in de belangrijkste regels en sluiten af met een aantal tips & tricks.

Maar als we nu al één tip mee kunnen geven: Probeer Magic: the Gathering en Commander vooral spelenderwijs te ontdekken!

1. De origine en filosofie achter Commander/EDH

2. De belangrijkste Commander spelregels

3. De meest relevante tips & tricks in Commander voor beginners

1. De oorsprong en filosofie achter Commander/EDH

Het ontstaan en de filosofie achter Commander, ook wel Elder Dragon Highlander (EDH), maakt al veel duidelijk. Commander is namelijk geboren als tegenhanger van competitief toernooi Magic. Niet winnen, maar het sociale aspect staat centraal: met plezier voor alle deelnemers als meest essentiële kernwaarde.

Het is dan ook geen toeval dat dit format in 1996 is ontstaan: Toen internet publiekelijk beschikbaar werd. Met het internet werd het competitieve spelers makkelijker om de best mogelijke decks te ontwikkelen. In MtG termen, 'Net-Decking’: op basis van de allerbeste kaarten in de aller synergetische combinaties.

Dit was voor een groep vrienden niet wat ze voor ogen hadden met het spelen van Magic: the Gathering. Zo bedachten ze het toenmalige Elder Dragon Highlander, vanuit een geheel omgekeerde intrinsieke motivatie. Door middel van het kiezen van een eigen ‘held’ in een (legendarische) Commander, een deck van 100 verschillende kaarten, om vooral gezamenlijk, epische, memorabele avonden te beleven met onverwachte kaarten en uitwerkingen.

Dit komt ook mooi tot uiting op de eigen website van de huidige Commander Rules Committee. ‘At the end of an ideal game of Commander, someone will have won the game, but all players will have had the opportunity to express themselves through their personal deck building and gameplay.’

2. De belangrijkste Commander spelregels

Als beginnend Commander speler is het meest voor de hand liggend om te beginnen met de grootste verschillen ten opzichte van 1 vs 1 Magic: the Gathering. 

  • Multiplayer
    Commander speel je idealiter multiplayer (3-6 spelers), waarin potten met vier personen het meest ideaal is.

  • 40 levens & 1st player draws
    In een multiplayer pot Commander, begint elke speler met 40 levens. Ook pakt de eerste speler een kaart in de allereerste beurt.

  • 100 Kaarten
    Commander decks bestaan uit 100 kaarten in plaats van 60.

  • Singleton rule
    In Commander wordt de ‘Singleton’ rule toegepast. Dit houdt in dat van iedere kaart er maximaal 1 in je deck mag zitten. De enige uitzondering hierop zijn basic lands. Deze mag je, net als in andere varianten, onbeperkt spelen.

  • Legendary Commander
    Één van de kaarten uit je deck is je Commander, deze moet van het type Legendary creature zijn of de kaart moet specifiek omschrijven dat deze als Commander gebruikt mag worden. (Zie het voorbeeld hieronder met Nicol Bolas: 1: Legendary Creature type)

  • Color Identity
    Je mag in je deck alleen kaarten gebruiken die dezelfde mana symbolen bevatten als de ‘color identity’ van je Commander. Dit wil zeggen de mana symbolen in de cost en/of tekst veld van de kaart die je hebt gekozen als Commander. (Zie in het voorbeeld hieronder met Nicol Bolas: 2: Color identity).

  • Command Zone
    Je Commander begint in een eigen zone aan het spel, namelijk de ‘Command Zone’. Vanuit de Command zone kan je Commander op elk moment dat je voldoende mana kan genereren in het spel gebracht worden. Gaat je Commander dood, of wordt deze bijvoorbeeld ge-exiled, dan gaat deze ook weer terug naar de Command zone, tenzij je er bewust voor kiest dit niet te doen.

  • Commander Tax
    Elke keer dat je jouw Commander opnieuw wil casten, vanuit de Command zone, betaal je hiervoor de zogenoemde 'Commander Tax'. Dit betekend dat je Commander elke keer 2 ‘generic’ (willekeurige) mana meer kost voor elke keer dat je deze al gecast hebt. Met andere woorden, als Nicol Bolas (zie afbeelding hieronder) onze Commander is, kost deze de eerste keer 2 generic, 2 blauw, 2 rood en 2 zwarte mana. De 2e keer dat we deze willen casten, kost deze 4 generic, 2 blauw, 2 rood en 2 zwarte mana, enzovoorts.
  • Commander Damage
    De laatste echt belangrijke regel in Commander, is 'Commander Damage'. Want ondanks dat je op 40 levens begint, zodra je opgeteld 21 levenspunten kwijtraakt door toedoen van één specifieke Commander door middel van combat damage, verlies je het spel vanwege deze 'Commander Damage'. Deze damage kan dus alleen door middel van aanvallen in de Combat phase worden toegedaan.
Magic the Gathering Kaart, met een arcering van de mana cost rechtbovenin, een arcering in het midden bij de legendary creature type en een arcering van de tekstbox mbt de gekleurde mana symbolen in het tekstvak.

3. De meest relevante tips & tricks in Commander voor beginners

Eerst spelen, dan je eigen deck bouwen!

Net als veel spellen met dikke spelregel boekjes en veel bewegende delen kan een format als Commander overweldigend lijken. Onze belangrijkste tip is dan ook vooral niet te snel willen gaan, in zowel het proberen uit te spelen van alle potentiële mogelijkheden, laat staan het kopen van Magic: the Gathering Commander producten.

De beste route voorwaarts is of een werkend deck lenen van een andere, wellicht meer ervaren, speler, danwel beginnen met een preconstructed deck die je direct een waardevolle spelervaring kan bieden. Vorm dankzij de decks die je speelt maar ook die je tegen komt eerst een mening over wat je leuk en minder leuk vind voordat je veel tijd, moeite en euro’s gaat besteden aan decks die je vervolgens niet veel speelt.

 

Zeer populair deck bij beginnende Commander spelers:

Preconstructed Starter Commander Deck: Token Triumph

Preconstructed Commander Deck: Token Triumph, ideaal deck om Commander te leren spelen

 

Speel wat je leuk vind!

Waar veel andere spellen maar ook zeker Magic: the Gathering varianten je richting een uitgesproken winnende strategie kunnen sturen, is Commander juist een format bij uitstek om decks te spelen waar jij zelf het meest gelukkig van wordt. Ten eerste omdat geluk en willekeur een veel grotere rol speelt vanwege de 100 kaarten decks met alleen unieke kaarten. Ten tweede omdat in potten met vier spelers er vaak een dynamiek ontstaat waarin spelers zich vaak richten op de speler aan tafel die de grootste bedreiging vormt.

Commander is een sociaal, maar ook een politiek format!

Een zeer tekenend voorbeeld van Commander is ook zeker wat ‘politics’ genoemd wordt: Spelers zullen tijdens een pot met elkaar in overleg zijn en in sommige gevallen zelfs deals sluiten om gemeenschappelijke bedreigingen aan te pakken. Uiteraard bepaalt elke speler hierin in hoeverre ze bereid zijn bondgenootschappen te sluiten of informatie te delen. In veel gevallen is het wel zo dat er afspraken gemaakt worden dat gemaakte deals nagekomen worden. Ook dit is terug te brengen naar de essentie achter het spel: Hoewel er uiteindelijk iemand wint, mag iedereen een leuke avond overhouden aan een pot Commander.

Houd voor elke pot een ‘pre game conversation’

Een leuke en memorabele avond voor alle spelers is natuurlijk een subjectief begrip. Daarom is het zeer gebruikelijk om voor een pot Commander onderlig af te stemmen wat iedere speler verwacht qua spelervaring. Dit gaat veelal over twee assen, namelijk ten eerste over de ‘power levels’ van de decks en spelers, ten tweede over het overeenkomen van de speelstijlen en/of strategieën. Hieronder een aantal vragen die we aanraden om een goede inschatting te kunnen maken wat iedereen meebrengt en verwacht:

  • Hoe lang speel je al Magic: the Gathering en Commander?
  • Wat is de strategie van je deck, hoe ga je proberen te winnen?
  • Bevat je deck ‘infinite’ combo’s? (Een combinatie van kaarten waardoor de speler direct wint)
  • Bevat je deck ‘fast mana’ (Kaarten die meer mana generen dan dat ze kosten, zoals bijvoorbeeld Sol Ring en Mana Crypt)
  • Bevat je deck tutor kaarten? (Kaarten waarmee je kaarten uit je Library mag zoeken, zoals Demonic Tutor)
  • Bevat je deck proxies? (Zelf uitgeprinte versies van Magic kaarten)
  • Bevat je deck ‘Banned’ kaarten? (Kaarten op de Commander Banned List, die officieel niet in Commander gebruikt mogen worden) 
  • Helpen we elkaar met het in de gaten houden van automatische triggers & abilities?

Gedraag je als je eigen ideale tegenstander

Vooral als beginner met Commander, is het prettig als andere spelers je helpen met het correct spelen van je beurt, het niet vergeten van bepaalde stappen en keuzes, of zelfs het helpen aanwijzen van potentiële kansen of risico’s. De mate waarin dit wel of niet gebeurd is uiteraard iets hoe elke speler en play group dat onderling wenst, maar ons advies hierin: blijf hierover in gesprek.

En zelfs met een goede 'pre game conversation' kan een pot toch anders verlopen dan gedacht of gewenst: laten we in dit soort situaties onze emoties de baas blijven en nog steeds proberen er een zo leuk mogelijke pot van te maken!

 

Mocht je geinteresseerd zijn geraakt in het doorlopen van ons assortiment aan Magic: the Gathering producten, hierbij de link naar al onze producten!

 

Bedankt voor het doorlopen van deze complete gids voor beginnende Commander spelers!

We hopen dat je nu vol vertrouwen bent om je Magic: the Gathering Commander-avontuur te beginnen. Commander is een geweldig format dat je meeneemt op een epische en vooral sociale reis, waarbij je nieuwe vrienden maakt en memorabele momenten beleeft. Onthoud dat Commander in de kern draait om plezier, creativiteit en interactie, dus laat jezelf meeslepen door de unieke game play en geniet van elke beurt!

 

Heel veel speelplezier en hopelijk ook tot ziens aan de KeukentafelMtG Commander tafels!