Een EDH/Commander Deck bouwen: voor beginners

Wat moet je weten als je, als Magic: the Gathering speler, zelf een Commander deck wil bouwen, of een bestaand deck wil upgraden? In dit artikel lopen we je door een aantal stappen om je op weg te helpen! Van waar je begint, t/m kaart categorieën en beschikbare online tools.

Mocht je nog helemaal nieuw zijn met Magic: the Gathering en/of met het format Commander, dan raden we aan eerst deze artikelen te lezen:

Voor beginners kan het samenstellen van een Commander deck in het begin overweldigend lijken, maar maak je geen zorgen! Deze gids is bedoeld om je stap voor stap door het proces te leiden, zonder al te veel ingewikkelde termen. Want voor veel spelers kan deckbuilding minstens net zo leuk zijn als het spelen van Magic: the Gathering zelf, maar dan is het wel fijn om op weg geholpen te worden op een overzichtelijke manier.

Daarnaast kunnen we niet vaak genoeg herhalen dat MtG Commander deckbuilding geen exacte wetenschap is en bijvoorbeeld persoonlijke voorkeuren en gewenst kracht niveau een grote rol spelen. Maar er zijn weldegelijk een aantal uitgangspunten en stappen die je kan aanhouden om niet het wiel geheel opnieuw uit te hoeven vinden.

Dit artikel is dan ook vooral bedoelt om je een deckbuilding stappenplan te geven als hulpmiddel, om bepaalde veelvoorkomende fouten te voorkomen en je te helpen onnodige kosten te vermijden:

  1. Kies je Commander & Strategie
  2. Kaart categorieën: Een Template
  3. Deckbuilding hulpbronnen
  4. Do's & dont's: Een top 10

1. Kies je Commander & Strategie

We beginnen bij het begin: Kies je Commander!

Behalve het kiezen van een 'legendary creature' kaart, bepaal je bij het kiezen van je Commander ook de strategie die je baseert rondom de kwaliteiten van jouw Commander.

Het is ook mogelijk om eerst kaarten te kiezen die je graag in je Commander deck wil spelen, om vervolgens een bijpassende Commander te kiezen qua kleuren en strategie, maar voor beginnende spelers, raden we aan eerst een Commander te kiezen. Hieronder een voorbeeld:


Tegwyll, Duke of Splendor is een legendary creature, en dus geschikt als Commander voor een deck met blauwe, zwarte en kleurloze Magic: the Gathering kaarten. Een duidelijk voorbeeld van een strategie met Tegwyll, Duke of Splendor is rondom het creature type 'Faerie' aangezien het +1/+1 voordeel dat deze Commander geeft aan alle creatures met het type 'Faerie' dan maximaal benut wordt.

Mocht je dit een leuke Commander vinden, dit deck is als preconstructed Commander deck te koop via deze link

2. Kaart categorieën: een template

Waar je deck inclusief je Commander bestaat uit 100 Magic: the Gathering kaarten, variërend in kaart types zoals o.a. Lands, Creatures & Sorceries, is het tijdens het bouwen van je Commander deck verstandig om je kaarten te zien vanuit het perspectief van categorieën. In dit hoofdstuk zullen we de belangrijkste kaartcategorieën bespreken die je moet overwegen bij het bouwen van een Commander deck. Deze categorieën zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat je deck gebalanceerd is en goed presteert in verschillende situaties.

Lands

Belang: Zonder de juiste kleuren en aantallen lands kun je niet je gewenste spells casten! Je lands moeten in balans zijn met de rest van je deck, houd hierbij behalve aantallen ook rekening met de benodigde kleuren op basis van de kaarten in je deck. Hoewel deze specifieke afstemming als laatste gebeurd, is het goed om vanaf het begin al de 'land-slots' (het aandeel van lands binnen je 100 kaarten) veilig te stellen.

Aantal: Ongeveer 36-38 lands is een goed startpunt. Waar de mana costs van je spells kan beïnvloeden of je meer of minder lands in je deck doet, is het ook belangrijk om rekening te houden met de aantallen lands per kleur. Een makkelijke rekensom als startpunt hiervoor is de gekleurde 'pips' (mana symbolen in de mana cost van je kaarten) te tellen per kleur, en in dezelfde ratio's je 37 lands te verdelen.

Berekening: je hebt een blauw zwart deck, waarin alle mana costs van de non land cards samen opgeteld 70 blauwe en 30 zwarte mana symbolen bevatten.
70% van 37 lands is 25,9 dus een mooi start ratio van je lands zou kunnen zijn: 26 Islands en 11 Swamps

Uiteraard zijn er ook lands zoals 'Command Tower' die voor beide kleuren getapt kunnen worden, in dat geval laat je deze buiten beschouwing en doe je dezelfde berekening obv de overige landen, bijv:
37 - 1 Command Tower = 36. 36 X 0,7 = 25,2 = 25 Islands en 11 Swamps

Ramp

Belang: Je kansen vergroten om een Magic the Gathering potje te winnen, betekent vooral de meest essentiële 'belemmeringen' te omzeilen. Eén hiervan is de regel: 1 land per beurt mogen spelen. 'Ramp' kaarten helpen je om sneller mana te genereren, waardoor je zowel meer als krachtigere spreuken eerder kunt spelen.

Voorbeelden: Sol Ring, Rampant Growth
Fun fact: Rampant Growth is de reden dat deze categorie 'Ramp' wordt genoemd

Aantal: 12-14 Ramp kaarten in je deck is een goede richtlijn om in de eerste 3 beurten minstens 1 a 2 ramp kaarten te spelen en je mana generatie te kunnen versnellen.

Card Advantage

Belang: De vrees van elke Commander speler: zonder kaarten in je hand komen te zitten en overgeleverd zijn aan de bovenste kaart van je deck! Card advantage zorgt ervoor dat je constant toegang hebt tot nieuwe kaarten, waardoor je opties hebt in elke fase van het spel. Card advantage kan in verschillende vormen worden gerealiseerd, daar zullen we in een toekomstig artikel meer aandacht aan besteden. Voor beginnende spelers is een makkelijk uitgangspunt qua card advantage: kaarten die  het spelen van de kaart als resultaat hebben dat je vervolgens meer kaarten in je hand hebt dan voor het spelen van de kaart.

Voorbeelden: Mulldrifter, Harmonize.

Aantal: Voeg minstens 12 - 15 card advantage kaarten toe aan je deck.

Interaction

Belang: Zoals de naam al zegt, deze kaarten interacteren met de kaarten van je tegenstanders en staan dus in het teken van kunnen reageren op bedreigingen. Interactie kan in de vorm van 'removal', door bijvoorbeeld kaarten die 'exile' of 'destroy' zeggen, maar kan ook door middel van 'counter spells' die er voor kunnen zorgen dat een kaart zelfs wordt tegengehouden voordat deze in het spel komt. Houdt er bij interactie ook rekening mee dat je oplossingen hebt voor verschillende soorten kaarten: een kaart die zegt 'destroy target creature' doet bijvoorbeeld niks tegen een enchantment die jou het leven zuur maakt!

Voorbeelden: Murder, Counterspell, Abrade.

Aantal: Voeg minstens 6-8 interactiekaarten toe aan je deck.

Boardwipes

Belang: Boardwipes zijn spreuken die alle creatures en/of permanents van het speelveld verwijderen. Ze kunnen van vitaal belang zijn om als een soort noodrem de balans te herstellen in een situatie waarin je achterloopt.

Voorbeelden: Wrath of God, Blasphemous Act, Evacuate.

Aantal: Voeg 3-4 boardwipes toe aan je deck.

Protection

Belang: Sommige decks zijn zeer afhankelijk van bepaalde elementen, zoals bijvoorbeeld hun Commander, een klein aantal creatures, veel creatures met weinig toughness, etc. Als je weet wat je deck het meest kwetsbaar maakt, is het verstandig hier ook een aantal kaarten aan te wijden.

Voorbeelden: Swiftfoot Boots, Mother of Runes

Aantal: Indien benodigd, probeer 3-4 kaarten toe te voegen die je kunnen beschermen waar nodig

Graveyard Hate

Belang: Hoewel dit al een meer situationele categorie is, is het een perfect voorbeeld om je deckbuilding skills te verbeteren. Want er zijn veel decks die gebruik maken van hun graveyard als belangrijk onderdeel van de gekozen strategie. (Wellicht ken je decks uit jouw speelgroep waar dit voor geldt) Graveyard hate voorkomt dat tegenstanders kunnen profiteren van kaarten in hun graveyard.

Voorbeelden: Tormod's Crypt, Bojuka Bog.

Aantal: Vaak is 1 a 2 kaarten in de categorie Graveyard-hate al voldoende.

Recursion

Belang: Recursion-kaarten helpen je om kaarten uit je eigen graveyard terug te halen, waardoor je waardevolle resources kunt hergebruiken.

Voorbeelden: Eternal Witness, Animate Dead, Sun Titan

Aantal: Voeg 2-3 recursion-kaarten toe aan je deck.

Naast deze categorieën, zijn er nog een aantal kaart types die we nog niet hebben behandelt (bijvoorbeeld Tutors, zoals Demonic Tutor). Maar door deze basale categorieën in overweging te nemen en de aangegeven aantallen als leidraad te gebruiken, stijgen de kansen om een gebalanceerd Commander deck te bouwen, en een deck te spelen dat in staat is om met verschillende situaties om te gaan aanzienlijk!

Maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, het is maar een uitgangspunt: Experimenteer met verschillende kaarten en pas je deck aan op basis van je eigen speelstijl en voorkeuren.

3. Deckbuilding Hulpbronnen

Aangezien er letterlijk tienduizenden beschikbare Magic: the Gathering kaarten zijn bij het bouwen van je Commander decks, is het prettig om een aantal digitale hulpbronnen te kennen:

1. EDHREC

EDHREC analyseert gegevens van duizenden Commander-decks en biedt aanbevelingen op basis van populariteit. Het is een uitstekende bron om te zien welke kaarten vaak worden gebruikt met specifieke Commanders, of andersom, welke Commanders passen bij specifieke kaarten. Daarnaast biedt EDHREC ook fijne filters, door bijvoorbeeld alleen budget opties te tonen, of juist alle kaarten rondom een Commander icm een specifieke strategie.

2. Scryfall

Scryfall is de meest uitgebreide database waarmee je specifieke kaarten kunt zoeken op basis van verschillende criteria, zoals kleur, type maar zelfs op basis van specifieke woorden op de kaart, zoals 'token'. Vooral door het combineren van criteria in de advanced search kun je leuke kaarten vinden voor je decks!

3. Moxfield

Moxfield is een uitstekend online platform voor het bouwen, analyseren en delen van je Magic: the Gathering (Commander) decks. Vooral tijdens het bouwen van een deck is het verstandig dit eerst digitaal te doen in een tool zoals Moxfield of nr 4 op de lijst Archidekt, zodat je op een overzichtelijke manier je deck kan construeren zonder continue door je verzameling te hoeven speuren en/of ook maar een euro hoeft uit te geven totdat je tevreden bent.

4. Archidekt

Ook Archidekt is een online deckbuilder waarmee je gemakkelijk je decks kunt samenstellen, kaarten kunt analyseren en je 'brews' kunt delen met anderen. Zowel Archidekt als Moxfield zijn daarmee ook leuke inspiratiebronnen, door bijvoorbeeld te kijken hoe anderen decks hebben gebouwd rondom jouw favoriete MtG Commanders.

5. Commander's Quarters

Commander's Quarters is een YouTube-kanaal dat zich richt op het bouwen van betaalbare, maar uitermate speelbare Commander-decks. De video's bieden inzicht in deckbuilding binnen een zeer beperkt budget, waarbij alle kaarten onder de waarde van 1 dollar blijven.

6. Cardmarket

Hoewel we het zelf ook erg leuk vinden om MtG booster packs te kopen en openen, in de hoop op leuke en waardevolle kaarten voor onze decks, is de beste manier om je deck samen te stellen weldegelijk door middel van het kopen en ruilen van losse kaarten. Cardmarket is hierin het grootste platform om alle kaarten die je nodig hebt voor de beste prijzen te kunnen verkrijgen. Dit gezegd hebbende, denk voor het verkrijgen van je benodigde kaarten ook zeker aan je directe Community om te ruilen en kopen!


4. Do's & Dont's: een top 10

Hoewel we in een toekomstig artikel in meer detail aandacht zullen besteden aan veelgemaakte (onnodige) fouten, hierbij alvast een aantal tips die je hopelijk wat frustratie maar ook zeker wat euro's kunnen besparen!

1. Bezuinig niet op lands!

Met stip op nummer één, hoe moeilijk het kan zijn om je deck terug te dringen tot 100 kaarten, probeer te voorkomen om een land in te wisselen waardoor je onder de 36 a 37 lands komt! Er is niks zo frustrerend als het hebben van leuke kaarten in je hand maar deze niet kunnen uitspelen.

2. Liever te veel dan te weinig card draw

Het tegenovergestelde van punt 1, wel lands hebben maar vervolgens geen kaarten om te spelen. Vooral in Commander, kun je nog wel eens weg komen met een langzame start, omdat de aandacht vaak gaat naar de speler die er het best voor staat. Maar op cruciale punten wil je keuzes kunnen maken en je beschikbare mana zo efficiënt mogelijk kunnen besteden. Hierin is het consistent beschikbaar houden van opties een van de belangrijkste skill sets van een goede EDH deckbuilder.

3. Koop pas kaarten als je deck af is

Het is erg verleidelijk om, bijvoorbeeld dmv de bovenstaande online resources, leuke kaarten voor je deck te bestellen, op basis van een idee in je hoofd. Maar vraag het de ervaren Magic spelers om je heen, kaarten kopen voordat je deck af is zorgt erg vaak voor verspild budget aan kaarten die uiteindelijk nooit in je deck komen!

4. Test je deck voor je gaat kopen

Ten eerste bestaat er de term 'Goldfishing' om je deck te testen zonder tegenstander, om een gevoel te krijgen bij de eerste 1 tot 10 beurten van je deck. Hoewel dit niet voor elk deck even succesvol werkt, kan het weldegelijk een idee geven welke categorieën van je deck te dun of juist te zwaar zijn vertegenwoordigd. Online tools als Moxfield en Archidekt bieden Goldfishing als standaard feature aan om online decks te kunnen testen.

5. Proxy voor je koopt!

Proxyen betekent het uitprinten van kaarten in plaats van echte kaarten te gebruiken. Vooral in de fase van het testen van je deck is het een goede zet om je deck eens een aantal potjes uit te proberen voordat je daadwerkelijk je geld uitgeeft. Hoewel er speelgroepen zijn die alleen echte Magic the Gathering kaarten accepteren, is zelfs in deze groepen vaak de test fase van je deck een terechte uitzondering op deze 'regel'. Daarnaast is ongeacht of je proxies gebruikt of niet, het hebben van een 'pre game conversation' (laatste alinea in dit artikel) vaak een goed middel om een leuke pot te garanderen.

6. Eerst spelen, dan bouwen

Aangezien deckbuilding een erg leuk proces is, is het aan iedereen om te bepalen wanneer je jezelf gereed acht de stoute schoenen aan te trekken en je eerste 'eigen brew' te gaan maken. Maar hierin scheelt het ontzettend veel door eerst door middel van het lenen van decks of door middel van het kopen en spelen van Preconstructed decks wat vlieguren te maken en gevoel te krijgen bij het format Commander, de verschillende strategieën, speelstijlen, aandachtspunten.

7. Less is more

Het is erg makkelijk om te verzanden in meerdere strategieën zonder dat je het door hebt: Je begint met een tokens deck, vervolgens stop je er kaarten in die +/1+1 counters geven, om vervolgens kaarten toe te voegen die +1/+1 counters verdubbelen. En als je aan het spelen bent irriteer je je aan het feit dat je te weinig tokens in het spel krijgt om deze op te pompen met de kaarten in je hand!
Het beste is om een hoofd strategie te kiezen, en maximaal 1 sub strategie en die met een beduidend kleiner aandeel van de +/- 30 kaarten in de strategie 'slots'.

8. Let op je 'Mana Curve'

Behalve de categorieën van kaarten, is het ook erg belangrijk om te kijken naar je 'mana curve': welke spells kun je in welke beurten uitspelen? Idealiter heb je in je meeste decks met name in beurt 1 t/m 3 het overgrote deel van je kaarten, en vervolgens afnemend in de mana costs 4, 5, 6 en hoger. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op, maar bij twijfel is een lagere mana curve (dus meer kaarten die 1, 2 of 3 mana kosten om in het spel te brengen) een goede keuze voor de speelbaarheid van je deck. 

9. Onderschat flexibiliteit niet

Sommige kaarten kunnen meerdere rollen vervullen in je deck, omdat ze bijvoorbeeld zowel card advantage bieden, als ook je creatures sterker maken. Kaarten die in meerdere categorieën kunnen worden ingezet geeft erg veel flexibiliteit tijdens het spelen, maar ook zeker tijdens het bouwen, omdat het potentieel meer ruimte geeft voor andere kaarten in het deck.

10. Jouw plezier is belangrijker dan wat anderen vinden

Vooral dankzij tools als EDHREC kan het lijken alsof je bepaalde kaarten aan je deck MOET toevoegen. Ook kunnen medespelers een zeer sterke mening hebben over welke kaarten onmisbaar of juist slecht zijn. Maar uiteindelijk is er maar één iemand die bepaalt welke kaarten in jouw deck terecht komen, en dat ben jij natuurlijk zelf! Het leuke aan (en de oorsprong van) Commander is juist dat er veel meer ruimte is voor persoonlijkheid en originaliteit, dus laat je niet gek maken en blijf vooral experimenteren met kaarten en speelstijlen waar je zelf het meeste plezier uit haalt!

Mocht je, bijvoorbeeld vanwege tip 6, de behoefte hebben gekregen om eerst eens te beginnen met het kopen van een kant en klaar Commander Deck, dan zouden we het natuurlijk ontzettend waarderen als je dat bij ons doet!