Commander tips voor beginners

Haal meer plezier uit je potjes Magic the Gathering met deze handige MtG Commander tips voor beginners!

Commander, Elder Dragon Highlander, EDH. Alledrie goed, maar voor het leesgemak zullen we het in deze tekst houden bij de term Commander.

Commander is het meest populaire, maar tegelijkertijd het meest complexe Magic the Gathering format. Daarom hebben we een lijstje gemaakt van wat laagdrempelige tips om in elke pot Commander zowel je spel plezier als ook je niveau te kunnen verhogen!

Ben je een beginnende MtG speler en wil je eerst Magic the Gathering leren? Dan raden we aan eerst onze andere artikelen te lezen over de basis van Magic en Commander:

10 Commander tips voor beginners

1. Pre game conversation

Het is verstandig om voor een pot begint, de gewenste spelervaring met elkaar af te stemmen! Een simpele vraag als, hoe lang speelt iedereen al Magic? Is vaak al reden genoeg voor je medespelers om je zo nu en dan te helpen met de regels of het maken van de juiste beslissing. Geef daarbij ook vooral aan wat je prettig vindt.

Misschien vind je het fijn als medespelers je helpen herinneren aan acties en triggers. Misschien wil je juist fouten maken! Als spelers dit onderling weten is een potje Magic voor iedereen leuker.

2. Vraag tegenstanders kaarten voor te lezen

Magic the Gathering kent meer dan 25.000 UNIEKE kaarten. Dus voel je nooit beschaamd om een speler te vragen een kaart voor te lezen, of zelfs nog een keer uit te laten leggen hoe een kaart werkt. Merk je dat je het toch ongemakkelijk vind om bij elke kaart te vragen 'wat doet die kaart?' Dan is een handige tip om vooraf aan het potje te vragen of spelers bij het spelen van kaarten deze altijd eenmalig voor willen lezen.

3. Threat assessment

Zelfs voor ervaren Magic the Gathering spelers kan het in een potje Commander lastig zijn om het grootste gevaar aan te wijzen. Het kan dan ook geen kwaad om hardop je twijfels of gedachten uit te spreken, zo maak je de perspectieven van de andere spelers onderdeel van je leerproces!

Voorbeeld: Ik kan één van de creatures op tafel destroyen, welke vinden jullie het grootste probleem?

4. Timing deel 1: Cast spells in your second main phase

Als we iets kunnen leren van goede Magic the Gathering spelers, is dat ze hun troeven net zo lang vasthouden als dat spel het toe laat. Een makkelijk voorbeeld hiervan is, eerst aanvallen, daarna pas spells casten. Ten eerste om je tegenstanders tijdens je aanval nog te laten gissen wat je potentieel nog in petto hebt. Ten tweede omdat je eigen plan wellicht verandert op basis van keuzes en spells van je tegenstanders.

5. Timing deel 2: Speel instants op instant speed

Vergelijkbaar met punt 4, zit de waarde in het uitstellen van je beslissingen. Hoe meer informatie, hoe betere kans op een goede beslissing. Een veelvoorkomend voorbeeld hierin is als een tegenstander een groot creature heeft. Instinctief kun je denken 'oeh, die moet ik direct opruimen'! Maar zolang de tegenstander jou er niet mee aanvalt is het een probleem van je andere tegenstanders! Een bijkomend voordeel hierbij is dat een andere tegenstander wellicht eerder een removal kaart moet spelen, die dan weer niet richting jou gebruikt kan worden.

6. Timing deel 3: Priority

De derde en laatste in de categorie timing is het aanleren van de priority regel. Zodra een speler een spell cast of een ability activeert, krijgen alle spelers met de klok mee de kans hierop te reageren. Een typisch voorbeeld hierbij is als een speler een kaart speelt waarmee ze de pot potentieel gaan winnen, waarbij de laatste speler in deze volgorde al direct roept: 'Die 'Counter ik!' en daarmee de kans dat een andere speler een counterspell uitspeelt elimineert.

7. 'Het gaat te snel'

Het gaat gebeuren dat tijdens een pot Magic acties te snel voor je gaan. Voel je dan altijd vrij om dit te benoemen. Zowel voor je spelplezier als voor je leercurve is het prettig om minstens te begrijpen wat er gebeurt.

8. Post Game conversation

Is er in een pot iets gebeurd wat je niet leuk vond: benoem het. Is er in een pot iets gebeurd wat je super tof vond: benoem het. Heb je twijfels over hoe je zelf bepaalde acties hebt genomen: (je raadt het al) benoem het. Terugkijken op een potje MtG is erg leerzaam en hierbij kunnen putten uit de kennis en ervaring van je medestanders kan hierbij een nuttige maar ook zeker een hele leuke resource zijn.

9. Zoek regels op

Wellicht ten overvloede, maar Magic the Gathering is complex. De kans dat je een regel niet snapt, of twijfelt hoe een specifieke interactie werkt is ontzettend groot. Het is dan ook zeer gebruikelijk om de bijbehorende regel op te zoeken. Hierin zou je ook gebruik kunnen maken van de zeer actieve Magic the Gathering Community, bijvoorbeeld door middel van de KeukentafelMTG Discord. Een regelvraag beantwoorden voelt voor Magic spelers vaak als een leuke trivia puzzel! 

10. Maak fouten, heb plezier, neem jezelf en je tegenstanders niet te serieus.

'Mag ik deze actie terugnemen?' Ongeacht of je de gene bent die deze vraag stelt, of deze vraag moet beantwoorden, ben eerlijk over wat jouw gewenste spelervaring is. Maar accepteer ook dat niet iedereen het spel op dezelfde manier benadert. Magic the Gathering is voor velen juist zo mooi omdat het op een ontzettend brede manier allerlei spelers en liefhebbers plezier biedt, maar dat werkt alleen als we durven uitspreken en accepteren dat hier verschillen in kunnen bestaan.

Heb je met het lezen van dit artikel zin gekregen om Commander te spelen, check dan ook zeker onze preconstructed decks!