Magic the Gathering Draft voor beginners
Leer alles over Magic: the Gathering Draft - van de basisregels tot strategie en tips om direct aan de slag te gaan met draften.
In dit artikel lees je:
- Wat is een Magic the Gathering Draft?
- Magic: the Gathering Draft basisregels (MtG Draft regels)
- MtG Draft strategie voor beginners
- MtG Draft tips voor beginners
Ben je echt helemaal nieuw in Magic the Gathering? Dan raden we aan dit artikel met de basis regels van het spel eerst te lezen.
Wat is een Magic: the Gathering Draft?
Draften is een populaire Limited-formaat in Magic: the Gathering waarbij spelers een deck bouwen tijdens het spelen, in plaats van vooraf een deck samen te stellen. Je opent booster packs, kiest telkens één kaart en geeft de rest door aan de speler naast je. Dit herhaal je totdat alle kaarten verdeeld zijn.
Een Draft bestaat uit maximaal 8 spelers. De draft begint met de spelers aan één tafel. Iedereen ontvangt 3 boosters. Je opent de eerste booster, kiest ('picked') een kaart, en geeft de rest van de kaarten door naar links. Dit proces herhaal je totdat alle kaarten op zijn. Dan open je de tweede booster en geef je door naar rechts. De derde booster wordt weer naar links doorgegeven. Vervolgens bouw je een deck van (minimaal) 40 kaarten en speel je 1 tegen 1 tegen de andere spelers.
Waarom kiezen spelers voor Draft?
- Bevat zowel deckbuilding als spelen
- Afwisseling & creativiteit
- Budget & collectie spelen geen rol
Magic: the Gathering Draft Basisregels (MtG Draft regels)
Bij het draften gelden enkele specifieke regels:
- Aantal kaarten per deck: Je bouwt een deck met minimaal 40 kaarten.
- Aantal spelers: Een standaard draft is met 8 spelers, maar het kan ook met minder.
- Aantal boosters: Elke speler gebruikt 3 booster packs
- Sideboard: Alle niet-geselecteerde kaarten worden automatisch je sideboard.
- Lands toevoegen: Je mag zoveel basic lands toevoegen als je wilt. Deze krijg je van de organisatie of winkel.
- Kaarten kiezen: Kaarten worden één voor één gekozen in een ronde.
- Volgorde van doorgeven: Booster 1 wordt links doorgegeven, booster 2 rechts, booster 3 weer links.
- Levenspunten: Spelers beginnen met 20 levenspunten
- Best-of-three: Door middel van een best-of-three wordt per potje een winnaar bepaald. Tussen de potten mogen spelers hun sideboard gebruiken om de decks aan te passen.
MtG Draft strategie voor beginners
Een succesvolle draft begint met goede keuzes maken tijdens het picken. Hier zijn belangrijke strategische principes:
1. Lees je in in de set
Alle tips hieronder zijn algemene tips waarbij je kennis van de set die je gaat draften de context geeft die je nodig hebt. Is het een snelle set? Dan zul je meer lage mana value creatures willen draften, waar je in tragere sets juist rekening moet houden met de 'long-game'. Er zijn vaak een hoop 'Draft guides' te vinden om je een eerste indruk te geven welke kaarten en strategieën je kan aanhouden, wat vooral voor beginnende speler een extra handvat kan zijn als je niet weet welke kaart je wil kiezen.
2. Draft eerst sterke kaarten
Aan het begin van de draft wil je vooral de beste kaarten uit de packs pakken. Dit zijn ofwel de finishers waarmee je kan winnen, dan wel de beste interactie (removal) kaarten die je tegenstanders kunnen tegenhouden.
3. Blijf zo lang mogelijk open
Open blijven betekent niet te snel committeren op een bepaalde strategie/kleuren combinatie. Als je kaarten pakt met meerdere gekleurde mana symbolen in de cost, worden je kansen om later in de draft de goede kaarten in andere kleuren te kiezen die daadwerkelijk in je deck passen kleiner. Door juist kaarten te kiezen die 'makkelijker' te casten zijn, verhoog je ook je kansen om meer passende kaarten te kunnen kiezen en dus je goede kaarten te kunnen spelen.
4. Bouw een curve
Je wil tijdens het spelen zowel in the early, mid, als late game kaarten kunnen casten, maar zonder voldoende creatures in het spel in de eerste 4/5 beurten loop je het risico om overlopen te worden. Een (zeer grof, en set afhankelijk) uitgangspunt voor je 40 kaarten deck:
- 17 lands
-
18-15 creature spells
- 0–2 one drops (1 mana creatures)
- 2–4 two–drops (2 mana creatures)
- 5–8 three–drops
- 2–3 four–drops
- 2 five–drops
- 0–1 six–drops
- 5-8 non creature spells (met name removal)
5. Pick set archetypes
Bereid je voor door je in te lezen op de set die je gaat draften. Sets hebben vaak duidelijke kleurcombinaties zoals "groen/wit tokens" of "blauw/zwart control". Door hier op in te spelen vergroot je je kansen om kaarten te kunnen kiezen die passen bij je strategie.
6. Draft tiering
Tijdens het Draften kun je de volgende volgorde aanhouden als je niet weet wat je uit de pack moet kiezen:
- Bombs (kaarten die zo goed zijn dat ze het potje winnen als ze niet opgeruimd worden)
- Premium Removal (kaarten die mana efficient threats van de tegenstander kunnen opruimen)
- Synergy Cards (kaarten die in de juiste strategie veel werk verzetten)
- Playables (degelijke kaarten die prima werk verzetten, creatures met evasion, of bijv removal spells die net iets duurder zijn)
- Fillers (Deze wil je zo min mogelijk in je deck, maar soms kun je niet anders)
- Do not play (In je boosters kunnen ook kaarten zitten waar je echt niks mee kan in je draft)
Draft tips voor beginners
-
Voorbereiding: Uit welke archetype/kleuren combinaties bestaat de set? Is er veel removal? Wat zijn de beste commons per kleur?
- Cards that affect the board (CABS): Dit wil zeggen, draft zoveel mogelijk kaarten die creatures op het bord brengen & die creatures van de tegenstander verwijderen. Een beurt geen creature spelen kan precies het verschil zijn in een format waarin combat damage 9 van de 10 x doorslaggevend is.
-
Mana fixing: Zodra je je strategie hebt gekozen, is het tijd om deze speelbaar te krijgen. Want je wil je goede kaarten niet alleen in het spel krijgen, maar ook zo snel en zo vaak mogelijk.
-
Spash alleen late game plays: Als je bijvoorbeeld 1-3 kaarten speelt van een afwijkende kleur omdat deze je deck significant beter maken, zorg er dan voor dat je deze pas later in het spel nodig hebt. Met andere woorden, splash alleen bombs en goede removal.
-
Denk aan je curve: Bekijk tussen de rondes je gedrafte kaarten, niet alleen op categorieën (bombs, removal, creatures, fixing, etc) maar ook zeker op curve. Met een gebrek aan plays in de eerste beurten van het potje kom je misschien niet tot je bombs, en zonder top end/late game plays heb je misschien niet genoeg power zodra de tegenstander op stoom komt.
-
Leer signalen lezen: Hoewel dit misschien een topic voor gevorderden is, is er wel degelijk een truc die je kan toepassen. Elke keer als je een pack ontvangt vergelijk de beste kaart, met de beste kaart voor jou. Merk je dat ondanks je een keuze hebt gemaakt er hele goede kaarten voorbij komen in een andere kleur/strategie: is dit misschien wel je kans om te switchen!
-
Best of Three? Denk aan je sideboard: Gaan de potjes best of 3 zijn, dan kun je bij gebrek aan betere kaarten ook niche kaarten kiezen voor specifieke match ups, zoals enchantment of artifact removal. Deze kaarten kun je dan na het 1e potje in je deck stoppen als je merkt dat dit een goede oplossing tegen een specifieke tegenstander.
-
Stel vragen: Magic the Gathering, en dus ook Draft, is moeilijk! Dus stel gerust vragen aan de andere spelers. Van hulp bij het deck builden, wellicht je deck tweaken tussen potjes tot en met wat feedback achteraf over je deck dan wel gemaakte plays. Behalve dat dit een makkelijke manier is om te leren, vinden veel Magic spelers het ook leuk om andere spelers te helpen (we zijn immers allemaal ooit beginner geweest!)
-
Welke Boosters gebruiken? De meest geschikte boosters voor Draft zijn Playboosters. Let wel, de playbooster is een relatief nieuw product, geïntroduceerd in 2024 met de Murders in Karlov Manor set. Oudere sets hebben nog officiële 'Draft' Boosters. Tegenwoordig is er alleen nog het onderscheid tussen Playboosters, Collector boosters en Jumpstart boosters, maar van de laatste twee zouden wij niet aanraden voor een optimale (eerste) Draft ervaring.
- Learn by doing: Laat de hoofd insteek van je eerste Draft ervaringen vooral zijn om te leren en plezier te hebben. Een leuke speelgroep is belangrijker dan het resultaat, want zoals je waarschijnlijk wel ervaren hebt met Magic: the Gathering in het algemeen: het is vooral een spel dat je leert door te spelen en fouten te maken.
Draft met KeukentafelMtG
Heb je nu (nog) meer zin gekregen om te draften? Dan kennen wij wel een (web)shop die de te draften boosters aanbiedt voor een eerlijke prijs :)
En mocht je verder nog vragen over Draft of Magic: the Gathering hebben, of op zoek zijn naar meerdere spelers, join dan ook zeker de KeukentafelMtG Discord!